Oudste Dochter Dag in beeld

Posted on jan 30, 2014

Zaterdag 8 maart – Amsterdam Studio’s was gevuld met 120 vrouwen die allemaal een oudste dochter zijn. Vanaf het eerste moment herkenden ze elkaar en deelden ze mooie, aangrijpende en ook ‘gewone’ oudste dochter ervaringen. Wat een rijk gevoel om elkaar zo te ontmoeten.

Droomlokatie Amsterdam Studio’s      

In Amsterdam Studio’s worden dromen realiteit. De ene nacht is er een houseparty, de volgende dag een filmopname. Op de Oudste Dochter Dag veranderden twee studio’s in een gezellige omgeving met tafels waaraan je samen met een bepaald onderwerp bezig kon zijn, herkenbaar aan de cirkels op de grond.

Oudste Dochter Dag

Oudste Dochter Dag

 

Research methode      

Op de Oudste Dochter Dag legden we de basis voor het boek ‘Het Oudste Dochter Effect’. De ‘grounded theory’ methode leent zich bij uitstek voor wat wij doen: eerst met open blik verhalen verzamelen. Auteurs Wies Enthoven en Lisette Schuitemaker halen daar de hoofdthema’s uit.

Oudste Dochter Dag

Oudste Dochter Dag

 

Jouw foto’s      

We hebben allemaal wel van die foto’s waarop we duidelijk de oudste dochter zijn – vroeger en misschien ook nu nog. Graag ontvangen we jouw ingescande foto’s op info@oudstedochterdag.nl. Om mogelijk om in het boek op te nemen. Geef dan duidelijk aan of jij daar je toestemming voor geeft.

Posten op facebook      

Voel je vrij om ook jouw foto’s en ervaringen als oudste dochter te delen op de facebook pagina.

Ben je een lezer?       

Wij hebben tot nog toe deze boeken gevonden over de plek in het gezin:

* ‘Family Constellation – major types of sibling position’ van Walter Toman (voor 1923)
* ‘The Managerial Woman’ met oa de casus van de 25 vrouwen die in 1963/64 een MBA op Harvard deden: allemaal oudste dochters, van Margaret Hennig en Anne Jardim (1978)
* ‘Waarom ben ik mijn broertje niet?’ de klassieker van Karl Konig (1977), die uitgaat van drie positties die zich bij grotere gezinnen herhalen: oudste, middelste en jongste.
* ‘Mam vond jou altijd al leuker – liefde en rivaliteit tussen zussen’ van Deborah Tannen (2009) over hoe feilloos zussen de invloed van de plek in het gezin benoemen
* ‘Je plaats in het gezin – wat het betekent om de oudste, de middelste, de jongste of enig kind te zijn’ van (oudste dochter) klinisch psychologe Linda Blair (2011)
* recent artikel van Dr Gail Gross uit de Huffington Post die sterke eigenschappen verbindt aan de positie in het gezin: http://www.huffingtonpost.com/dr-gail-gross/how-birth-order-affects-personality_b_4494385.html?utm_hp_ref=tw

 

 

 

 

 

Privacyverklaring